Az amerikai média hamis állításokat terjeszt az észak-koreai tisztségviselők megtisztításáról (2024)

Az epizód nem létező szerkesztői szabványokat tár fel a hivatalos ellenségekre – írja Ben Norton.

ByBen Norton
Grayzone

Az amerikai média hamis állításokat terjeszt az észak-koreai tisztségviselők megtisztításáról (1)Ta vállalati médiáészerkesztői szabványok a hivatalos ellenségekről szóló jelentésekhezaz Egyesült Államokban, különösen Észak-Koreában, olyan alacsonyak, mint valaha. A kirívóan hamis történeteket rendszeresen terjesztik a vezető hírügynökségek, mindenféle felelősségre vonás nélkül.

A legfrissebb példában gyakorlatilag minden nagyobb médium arról számolt be, hogy egy Kim Yong-chol nevű magas rangú észak-koreai tisztviselőt állítólag „munkatáborba” kényszerítettek egy nagyobb, halálos „tisztogatás” részeként.

Két nappal később ugyanaz a tisztviselőélve bukkant fel egy nyilvános művészeti előadáson, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mellett ült.

Bloombergmájus 30-án indította el az őrületet egy jelentés közzétételével, amely szerint „Észak-Korea márciusban kivégeztette korábbi amerikai nukleáris megbízottját és négy másik külügyminisztériumi tisztviselőt, miután Kim és Donald Trump meghiúsult csúcstalálkozója volt”.

A Bloomberg forrása egy dél-koreai szélsőjobboldali újság volt Chosun ilbo, amelynek hosszú története van Észak-Koreáról szóló történetek gyártásának. VálasztottIlbóéA történet egyetlen azonosítatlan forráson alapult.

Vagyis a nyugati sajtócsapat által engedelmesen visszhangzott hamis jelentés teljes mértékben egy meg nem nevezett személy állításain alapult.

A bizonyítékok nyilvánvaló hiánya nem akadályozta meg a hiszékeny riportereket abban, hogy ráugorjanak a szenzációhajhász propagandára. A történetet aA New York Times,Reuters,The Wall Street Journal,A Hill,A Daily Beast,Fox News,CNBC,IDŐ,ABC News,A Financial Times,A Telegraph,HELYETTESHírek,Rolling Stone,A Független,A Washington Times,A New York Post,HuffPost,Franciaország 24,A japán idők,Haaretz,A Times of Israel,Democracy Now, az amerikai kormányéRádió Szabad Európa / Radio Liberty, és még sok más.

A Twitter még mindent megtett, hogy megosztható pillanatot hozzon létre a hamis jelentés alapján.

Észak-Korea vádat emelt és kivégzett több kormánytisztviselőt, akik részt vettek a februári Trump-Kim csúcstalálkozón – írja a Chosun Ilbo című dél-koreai lap. https://t.co/61QbQL0nk0

- Twitter Moments (@TwitterMoments) May 30, 2019

Figyelmes olvasók (csak aaz összes olvasó kis százaléka) észrevehette, hogy a Bloomberghalkan beismerteeredeti jelentésében: „A korábbi dél-koreai médiajelentések arról, hogy a tárgyalásokat követően magas rangú észak-koreai tisztviselőket végeztek ki, hamisnak bizonyultak”. De ez az engedmény nem akadályozta meg a többi vállalati médiát abban, hogy belefusson a történetbe.

Június 2-án a kommentátorok kedvenc meséje szétesett: Észak-Korea nukleáris tárgyalója, Kim Jong-csol feltűnt az állami médiában, néhány hellyel távolabb Kim Dzsonguntól egy zenés előadáson.

AAz Associated Press,Reuters,A New York TimesésCNN gyorsan közzétett új jelentéseket, amelyek fényt derítettek a hírre – de ezek egyike sem tartalmazott mea culpákat vagy hivatalos visszavonásokat.

Június 3-ig a több tucat üzletben közzétett kirívóan hamis bejelentések túlnyomó többsége kijavítatlan maradt.

Grayzonedokumentáltaz amerikai vállalati média hosszú történetekarikatúraszerű hazugságokat nyomtatni Észak-Koreáról (hivatalos nevén KNDK), különösen kivégzési történetek formájában, amelyeket gyorsan lelepleznek. (A New York Timesegyszer még egy nyilvánvalót is idézettparódia Twitter-fiókmintha a KNDK valódi állami médiája lenne.)

Néhány tényleges Korea-szakértő aggodalmát fejezte ki a legújabb álhír miatt. Köztük volt Tim Shorrock veterán riporter is, aki évtizedekig tudósított Koreáról, és csatlakozott a prominens békeaktivistákhoz.Christine Ahnés aSimone Chuna történet megkérdőjelezésében.

Hihetetlen, hogy a Bloomberg a teljesen felelőtlen és ritkán pontos Chosun Ilbo által idézett forrás alapján futtatja ezt a történetet. Nem érdekel, hogy ez Dél-Korea legnagyobb újsága, hiszen a Post folyamatosan hivatkozik rá. Története hamis történetekkel rendelkezik. https://t.co/EU2BKYXiOa

- Tim Shorrock (@TimothyS) May 31, 2019

– figyelmeztetett Shorockmájus 31-én: „Fontos nyomon követni ezt az esetet, amely megerősítés nélkül az újságírás történetének egyik legnagyobb kudarcává válhat.”

Ahogy az lenni szokott, Shorrocknak ​​igaza volt – de egy kiugró ember volt, akinek kritikus gondolkodását elnyomta a mainstream szakértők tömege.

Az alábbiakban felsoroljuk az Egyesült Államok vállalati médiájának és politikai osztályának néhány vezető újságíróját, köztük a látszólagos „progresszíveket”, akik ezt a nyilvánvalóan hamis történetet terjesztették. Az öntörvényű progresszívek közül sokan támogatták a hamisítványt, abban a reményben, hogy zavarba hozzák Donald Trump elnököt, amiért történelmi békefolyamatba kezdett a KNDK-val.

Újságírók és aktivisták, akik terjesztik a történetet

-Chris Hayes, a média híressége és az MSNBC műsorvezetője, aki az álhíreket arra használta fel, hogy olcsó viccet csináljon Trumpról

Jó Isten. https://t.co/BF1LIZwLXu

- Chris Hayes (@chrislhayes) May 30, 2019

Aggódva reméli, hogy az elnök nem tweetel valamit arról, hogy a KNDK küldötte megérdemelte, amit kapott, és Kim Dzsong Un nagyszerű.

- Chris Hayes (@chrislhayes) May 30, 2019

- Julia Ioffe, kiemelkedő újságíró, GQ Magazintudósítója és úgynevezett Oroszország-szakértője

"Ő beszél, és az emberei felülnek a figyelemre. Azt akarom, hogy az én embereim is ezt tegyék." Trump Kim Dzsong Unrólhttps://t.co/PUDNn8GveP

— Julia Ioffe (@juliaioffe) May 31, 2019

-Yashar Ali, közreműködője New York Magazineés a A Huffington Postés liberális miniceleb

ÚJ: Kim Hyok Cholt, aki a Kim Dzsong Un és Trump elnök közötti csúcstalálkozó munkaszintű tárgyalásait vezette, négy másik külügyminisztériumi tisztviselővel együtt kivégezték márciusban.

Kim Dzsong Un legfőbb segítője, Kim Yong Chol állítólag kemény munkán megy keresztülhttps://t.co/W7xKvbAczi

– Yashar Ali? (@yashar) May 30, 2019

-Peter Baker, a Fehér Ház fő tudósítója A New York Timesés az MSNBC elemzője

Dél-koreai lap értesülései szerint Észak-Korea márciusban kirúgta az egyesült államokbeli különmegbízottját, és négy másik külügyminisztériumi tisztviselőt is halálra ítélt a Kim Dzsongun Hanoiban megtartott csúcstalálkozója kudarca után. @choesanghun https://t.co/eZalCusUo6

— Peter Baker (@peterbakernyt) May 31, 2019

-Jon Cooper, a Trump elleni Demokratikus Koalíció elnöke, amely büszkén büszkélkedhet: „Segítünk a #The Resistance működtetésében”

OUCH: Észak-Korea állítólag kivégezte amerikai különmegbízottját és négy másik külügyminisztériumi tisztviselőt, miután a februári hanoi amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó nem sikerült. https://t.co/kzppQNkzKC

— Jon Cooper (@joncoopertweets) May 31, 2019

-Katie Phang, az NBC és az MSNBC jogi munkatársa

? Trump legjobb barátja, Kim Dzsong Un „kivégeztette [egykori] legfőbb amerikai nukleáris megbízottját négy másik külügyminisztériumi tisztviselővel együtt márciusban egy sikertelen csúcstalálkozó után” Donald Trumppal Vietnamban.
https://t.co/30e95ZUpkr

– Katie Phang (@KatiePhang) May 31, 2019

-David Roberts, a riportere Vox

"Észak-Korea kivégeztette korábbi amerikai nukleáris megbízottját és a külügyminisztérium négy másik tisztviselőjét márciusban, miután Kim Dzsongun és Donald Trump kudarcot vallott a csúcstalálkozóján" – jelentette a dél-koreai Chosun Ilbo című újság. https://t.co/bjUBz7AmDt

— David Roberts (@drvox) Június 2, 2019

-Caroline Orr, a neoliberális „ellenállás” befolyásolója, aki az Oroszország-kapu narratívájának felpörgetésével vált ismertté

Szent szar. Kim Hyok Chol észak-koreai megbízottat a hírek szerint kivégezték a Kim Dzsong Un és Trump meghiúsult csúcstalálkozója miatt. A jelentések szerint négy másik NK külügyminisztériumi tisztviselőt is kivégeztek, Kim Dzsong Un egyik fősegédjét pedig kemény munkával büntették meg. https://t.co/4r8Xfu1RSf

- Caroline Orr (@RVAwonk) May 30, 2019

-Oz Katerji, egy őrjöngő, katonai beavatkozást támogató rezsimváltás aktivistazaklatják az antiimperialistákat online

Márciusban kivégeztek egy észak-koreai tisztviselőt a Trump-Kim csúcstalálkozó miatt – írja a Chosun Ibo újság. https://t.co/SFuTIKnBfL keresztül @bpolitika

— Oz Katerji (@OzKaterji) May 30, 2019

-Josh Smith, a Reuters vezető tudósítója Észak- és Dél-Koreáról

A Chosun Ilbo dél-koreai lap arról számol be, hogy Észak-Korea több, a hanoi Trump-Kim csúcstalálkozó előtti munkaszintű tárgyalásokon részt vevő tisztviselőt kivégzett, köztük Kim Hyok Cholt, az egykori spanyolországi nagykövetet, aki (röviden úgy tűnik) Steve Biegun megfelelőjeként szolgált.

– Josh Smith (@joshjonsmith) May 30, 2019

-Vivian Salama, a Fehér Ház riportere The Wall Street Journal, aki korábban az AP bagdadi irodavezetőjeként dolgozott

???? Észak-Korea kivégezte Kim Hyok Cholt, egyesült államokbeli különmegbízottját és a külügyminisztérium azon tisztviselőit, akik munkaszintű tárgyalásokat folytattak a februári második amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóról, és őket tette felelőssé annak összeomlásáért. https://t.co/4LAaQDJuME

— Vivian Salama (@vmsalama) May 30, 2019

-Matt Bevan, az ABC News Australia's műsorvezetője és írója "Oroszország, ha figyelsz" podcast

Kim Dzsongun kivégezte azokat a tisztségviselőket, akik megszervezték a Trumppal sikertelen csúcstalálkozót Hanoiban.

Érdekelne, mit mond Trump ezek után jó barátjáról, Kimről. https://t.co/zTm74Jwdn6

– Matt Bevan? (@MatthewBevan) May 30, 2019

-Kaitlan Collins, a CNN Fehér Ház riportere

"Észak-Korea kivégezte Kim Hyok Cholt, egyesült államokbeli különmegbízottját és a külügyminisztérium azon tisztviselőit, akik munkaszintű tárgyalásokat folytattak a második amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóról - jelentette pénteken egy dél-koreai lap." https://t.co/NgsQaMnRyv

— Kaitlan Collins (@kaitlancollins) May 30, 2019

-Geoff Bennett, az NBC News Fehér Ház tudósítója

Bloomberg: kivégezték az észak-koreai megbízottat a sikertelen Trump-Kim csúcstalálkozó miatthttps://t.co/ifXP2bFbk6

- Geoff Bennett (@GeoffRBennett) May 30, 2019

-Andrew Desiderio, politikai riporter a cégnél Politikus

A ma esti új hírek arról szólnak, hogy Észak-Korea legfőbb amerikai megbízottját a hanoi csúcstalálkozó után kivégezték, Kim legfőbb segítője pedig kemény munkán megy keresztül, miközben Trump továbbra is dicséri Kimet, és mentegeti a közelmúltbeli szankciók megsértését. https://t.co/f86bMiMfvf

- Andrew Desiderio (@desiderioDC) May 31, 2019

-David Nakamura, a Washington Postriporter

A dél-koreai lap értesülései szerint Kim Dzsong Un a hanoi csúcs összeomlása nyomán kivégezte főmegbízottját. Ha igaz, akkor Trump észak-koreai vezető brutalitásának újabb éles emlékeztetője Biden, az amerikai titkosszolgálatok, Bolton, Shinzo Abe és Warmbier oldalára állt. https://t.co/ImcDC20khL

— David Nakamura (@DavidNakamura) May 30, 2019

-Amy Siskind, prominens liberális Trump-ellenes aktivista és egykori Wall Street-i vezető

Trump haver – és ezt tudtuk, Pompeót hetekkel ezelőtt megkérdezték róla:
"Kim Hyok Cholt, Észak-Korea amerikai különmegbízottját márciusban végezték ki négy másik észak-koreai külügyminisztériumi tisztviselővel együtt, akik részt vettek a vietnami Hanoi csúcstalálkozón." https://t.co/GMUaJoJ3yU

– Amy Siskind???? (@Amy_Siskind) May 30, 2019

-Steve Silberman, régóta író Vezetékes magazin

Ez az a szörnyeteg, akinek a fenekét Trump megcsókolja, hogy kigúnyolja Joe Bident. Ha egy demokrata elnök ezt azért tette, hogy kigúnyolja a GOP ellenfelét, @Fox hírek szakértők a 2. módosításra hivatkoznának. https://t.co/A7xjqhHWgV

- Steve Silberman (@stevesilberman) May 30, 2019

Ritka kivételek

Volt néhány kivétel a norma alól. Néhány Koreára szakosodott riporter aggodalmát fejezte ki, rámutatva, hogy a dél-koreai médiák már régóta publikálnak hamis történeteket a KNDK-ról.

Ezeket a figyelmeztetéseket azonban figyelmen kívül hagyták.

Ben Norton újságíró és író. Ő a riportere Grayzone, és a gyártó a "Mérsékelt lázadók" podcast, amelyet Max Blumenthallal közösen vezet. A honlapja azBenNorton.com, és a címen tweetel @BenjaminNorton.

Ez a cikk a Grayzone.

Megtekintések száma: 1,148

Az amerikai média hamis állításokat terjeszt az észak-koreai tisztségviselők megtisztításáról (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5261

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.